Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εσωκομματικά παιχνίδια στις πλάτες του λαού

Η κινητικότητα στο εσωκομματικό μέτωπο της ΝΔ δεν αφορά, ούτε εμποδίζει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, που επιταχύνεται μετά τις ευρωεκλογές

«Φρένο» στις εσωκομματικές κόντρες που έχουν αναζωπυρωθεί μετά την ήττα στις ευρωεκλογές επιχειρεί να βάλει ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να πείσει ότι η «σταθερότητα» της κυβέρνησης δεν αμφισβητείται και πως «δεν είναι όμηρος κανενός».

Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η «κινητικότητα» στο εσωκομματικό μέτωπο δε θα σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, η επιτάχυνση της οποίας είναι ειλημμένη και «αδιαπραγμάτευτη» απόφαση από τον Κ. Καραμανλή. Η οριακή πλειοψηφία της ΝΔ, που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του πρωθυπουργού έναντι των διαφωνούντων βουλευτών, είναι ταυτόχρονα και η δύναμή του. καθώς διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι κανείς βουλευτής δεν θα φτάσει στο σημείο να ρίξει την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, τα εσωκομματικά παιχνίδια εξουσίας γίνονται στις πλάτες του λαού και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την ουσία και τους ρυθμούς της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο επίκεντρο της εσωκομματικής διαμάχης στη φάση αυτή βρίσκονται οι κινήσεις Γ. Μανώλη, που μετά την πρότασή του για κατάργηση της ΝΔ και δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος με τη συνεργασία του ΛΑ.Ο.Σ., έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία τού ανακοινώνει την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και θα υποβάλει την παραίτησή του ...όταν αρχίσουν οι εργασίες του τρίτου θερινού τμήματος της Βουλής στις αρχές Σεπτέμβρη.

Η απάντηση ήρθε χθες διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, που, εκ του ασφαλούς, «έδειξε» την πόρτα εξόδου στον γνωστό «αντάρτη των τηλεπαραθύρων», περισσότερο για να στείλει ένα μήνυμα πυγμής προς κάθε κατεύθυνση. Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή που έστειλε ο Γ. Μανώλης στον πρωθυπουργό, ο Ευ. Αντώναρος αρχικά είπε ότι δεν σχολιάζει απόψεις βουλευτών, «πόσο μάλλον μια επιστολή που ο ίδιος ο αποστολέας τη χαρακτηρίζει προσωπική και εμπιστευτική». Στη συνέχεια όμως έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει μια βασική αρχή που ισχύει γενικά: «Εάν κάποιος διαφωνεί με βασικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής, μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση και να αναλάβει τις ευθύνες του για τις συνέπειες αυτής της επιλογής του». Χαρακτήρισε δικαίωμα του βουλευτή να είναι ή όχι υποψήφιος ή αν θέλει να παραιτηθεί από τη θέση του. «Ο καθένας, με τις πράξεις του και τα λεγόμενά του, αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και την παράταξη», συμπλήρωσε με νόημα ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του πάντως, το πρώτο που φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο «αντάρτης» βουλευτής ήταν ότι σε καμία περίπτωση εκ μέρους του «δεν τίθεται κανένα θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης». Παράλληλα, διέψευσε ότι θα είναι υποψήφιος με το ΛΑ.Ο.Σ. στο νομό Αργολίδας. Στην επιστολή που έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει αναφορά σε ορισμένα σκάνδαλα για τα οποία είχε ειδοποιήσει έγκαιρα την κυβέρνηση, ενώ αφήνει αιχμές για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κόμματος. Σε συνέντευξή του εξάλλου σε κυριακάτικη εφημερίδα («Real News») ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ πρότεινε την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς, με αλλαγή συμβόλων, αλλαγή ονόματος, στην οποία θα ενταχθούν όλοι όσοι δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα, όλοι όσοι συμφωνούν με τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της ηθικής στην πολιτική. Οπως διευκρίνισε ο Γ. Μανώλης «αυτό πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές... Η πρότασή μου δεν αφορά συνεργασία δύο διαφορετικών κομμάτων, αλλά ένα νέο κόμμα, στο οποίο θα ενταχθούν όσοι από τη ΝΔ και από τον ΛΑ.Ο.Σ. αποδέχονται τις αρχές που προανέφερα».

Η αρνητική απάντηση ήρθε με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Εάν κάποιος πιστεύει ότι έχει ταυτόσημες πολιτικές και κομματικές θέσεις, ας ζητήσει αυτός την ένταξή του στη ΝΔ. Δεν διανοείται οποιαδήποτε συγχώνευση άλλου κόμματος με τη ΝΔ», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης, σχολιάζοντας τα σενάρια συγχώνευσης της ΝΔ με τον ΛΑ.ΟΣ.

«Οποιος αγαπά την ευρύτερη παράταξη και όποιος θέλει να τεθεί φραγμός στην ενδεχόμενη επάνοδο του ΠΑΣΟΚ, διαλύει το κόμμα του και αν πιστεύει στη ΝΔ, έρχεται μαζί μας», δήλωσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. ο Μ. Τζίμας, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί μια παράταξη, όπως η ΝΔ, να εκβιαστεί από μια μειοψηφία». Αστοχη, ανυπόστατη και ανέφικτη χαρακτήρισε την πρόταση του Γ. Μανώλη ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, ζητώντας από τον γραμματέα της ΚΟ να «ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα» με τον γαλάζιο βουλευτή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ